City Guide Amsterdam

Nog niet officieel geopend, maar te verleidelijk om niet te noemen: lifestylewinkel Sukha, de droom van Irene Mertens. Sukha ademt 2011: groen, ambacht, basis, eenvoud en schoonheid. Achter alle merken en ontwerpers in de winkel schuilt een mooi verhaal, dat zie je en dat voel je in het prachtige pand aan de Haarlemmerstraat.

Onder het Sukha-label ontwerpt Irene zelf jurken en blouses, te koop voor een schappelijke prijs vanaf 29,95. En er is meer. Zo geeft Irene bijvoorbeeld ook meubels van de rommelmarkt of kringloopwinkel een nieuw leven. Samen met haar vader knapt ze die op. Irene zet andere ontwerpers in de spotlights. De labels die zij selecteert zijn verantwoord, met de hand gemaakt of met een goed doel als basis. Je vindt er kleine kledingmerken als Studio Ruig en By Bar dat in India is ontwikkeld. Groene merken als Studio JUX en Monkee Genes. Pure labels die uitblinken in eenvoud zoals Humanoid en Antik Batik. Er is breiwerk van Ineke van Heins te vinden. Een gebreide zitzak van Zilalila. Mooie slingers van huizen en beertjes, speciaal gemaakt voor Sukha door zestig verschillende families uit Peru. Een deel van de boeken die je er kunt kopen is gebruikt. Je koopt ze namelijk met ‘statiegeld’ voor tien euro, als je ze terugbrengt krijg je acht euro terug. Sukha is een verrijking voor het met creatieve hotspots verwende Amsterdam.

Het stond al lang op mijn verlanglijst: een bezoek aan concept store Friday Next. Gister was ik er. Het complete concept omvat vooral mooie dingen op het gebied van interieur, design, lifestyle en horeca. En daar wordt je direct mee omringd zodra je binnenstapt. Wat ik zag was vooral een verzameling van dingen die mooi zijn van eenvoud. Kleine collecties van jong talent. Sieraden van bijvoorbeeld Martine Kwakernaak. Meubels van Hay, verlichting van Artemide, accessoires van Susan Bijl, Wouters & Hendrix, Charlotte Wooning, Bibi van der Velden, Made, Gewoon, Toywatch en Korres. Er is maar een minpunt. Was er maar wat meer!

Bij toeval werd ik op de Rozengracht in Amsterdam naar binnen gezogen bij de Winkel van Guus. Toevallig was ik die naam net tegengekomen op de redactie van vtwonen, dus mijn nieuwsgierigheid was al gewekt. ‘Guus’ verkoopt alleen ontwerpen die met respect voor het milieu zijn geproduceerd. Maar dat is niet genoeg. Betaalbaar, leuk en mooi zijn andere criteria waar je aan moet denken bij het zien van de producten in de schappen. Het liefst handgemaakt of in kleine oplage geproduceerd. Ik zag bijvoorbeeld ook porselein van Joke Schole aan wie ik mijn eigen handgemaakte minicollectie porselein te danken heb. Favoriet van mij is onderstaand lampje in de vorm van een huis, gemaakt van oude petflessen. Afreizen naar Amsterdam is niet per se nodig, Guus verkoopt ook online, wel zo groen!

En ook:

SPRMRKT

Frozen Fountain

&klevering

Store without a home

DRWonen

Raw Materials

Nordic New

Maison NL

Options!

In opdracht van delicious beschrijf ik iedere maand de culinaire places to be. Dit zijn de restaurant hot spots in Amsterdam:

Wereldveroveraar

Ze hebben al een aantal aanbiedingen om het hele concept over te nemen en een restaurant te openen in onder andere Abu Dhabi en San Francisco op zak. Maar de drie zusjes Dong Mie, Meili en Miauw vinden hun 1,5 jarige Restaurant Geisha nog te jong. Ze willen nog meer ervaring opbouwen en waar mogelijk meer verfijning in de Aziatische fusion keuken aanbrengen. Nu al is de huisgemaakte authentieke Dim Sum met ingrediënten als Iberico varkensvlees, zwarte truffel en Wagyu rundvlees populair. De producten ervoor zijn stuk voor stuk dagvers en seizoensgebonden, want perfectie gaat voor het veroveren van de wereld. Prins Hendrikkkade 106A, Amsterdam, T020 6262410, restaurantgeisha.nl

Tokyo on tour

“Bij Ichi-e eet je sushi zoals je het nog nooit hebt geproefd”, overtuigt Henry Chua, bedrijfsleider van het drie verdiepingtellende pand aan de Arena Boulevard. Het concept omvat running sushi op de begane grond, shared dining in het Robota Grill restaurant op de eerste en sake proeverijen in de lounge op de derde verdieping. Een compleet Japanse uitgaanstoren aan de evenementenboulevard. “Onze new style sushi, alles biologisch en naar MSC-maatstaven, hebben een eigen stijl. Bijvoorbeeld geflambeerd, met ossenhaas of gefrituurde garnalen erin.Alle rollen zijn uniek en kunnen ook custom made gemaakt worden.” Zo kun je eindeloos blijven proeven in het restaurant. “Dat is precies de bedoeling”, legt Henry uit. “Je kunt er de hele avond over doen om volgens het shared dining principe alles van de kaart te proeven. Dat kunnen ook cocktails zijn in de Densha Lounge. Mijn favoriet? De gemarmerde boterzachte Black Angus van de grill.” Arena Boulevard 175, Amsterdam, T 020 6910231,ichi-e.nl

De Ysbreeker: Het is meer dan zijn thuis. Meer dan zijn levenswerk en meer dan zijn droom. Andreas Wolff groeide op in wat nu z’n eigen café-restaurant is: De Ysbreeker. En dan is de druk hoog. Niet alleen om te presteren, vooral om de authenticiteit van een icoon als De Ysbreeker te bewaren. ‘Een kwestie van lang broeden’, vermoedt hij zelf. Al jaren wilde hij De Ysbreeker nieuw leven in blazen. Het oude muziekhuis van zijn vader dreigde zijn glans te verliezen en dat kon Andreas niet aanzien. Na jaren van brainstormen en het vinden van financieel partner Jan Paul Bekkers kwam het eureka-moment middenin de kredietcrisis. ‘Niet bezuinigen, maar flink investeren in kwaliteit was het idee. Dat betekende verbouwen en een minutieus concept op papier zetten. Met de begrippen internationaal, tijdloos en stoer bovenaan onze wensenlijst en het begrip ‘hip’ als grootste vijand zijn we aan de slag gegaan.’ Sinds het voorjaar is het café-restaurant in nieuwe stijl open en sinds het voorjaar is er succes. Andreas koos voor het oeroude klant-is-koning-begrip en baseerde daarop ieder detail.

Stijl? ‘Geïnspireerd op een no-nonsense brasserie in Parijs’

Interieur? ‘Tijdloos, met een bar van staal en steen plus een ouderwets tochtportaal’

Locatie? ‘Een gebouw uit 1885 met zicht op en terras aan de Amstel’

Menukaart? ‘Verschilt per twee maanden, maar altijd met een paar klassiekers als steak tartaar. Aangevuld met sobere gerechten, waarvoor geïnvesteerd wordt in verantwoorde ingrediënten.’

Keuken? ‘Met chef Patrick Driesman komen er alleen verantwoorde vis met zoveel mogelijk biologische groenten de keuken in en uit.’

Bediening? ‘Is overal, we bezuinigen er niet op en sluiten nooit een ruimte af.’

Muziek? ‘Heel belangrijk: we bannen hippe muziek’

Leestafel? ‘Internationaal en heel speciaal: onze eigen krant De Ysbreeker.’

Oppervlakte? ‘200m2 verdeeld in borrel-, eet-, en koffiestijl.’

Open? ‘Zo ruim mogelijk, de keuken is altijd open.’

Prijs? ‘Die kan alleen maar no-nonsense zijn. Voor de Ysbreeker burger

van scharrelrund met frites betaal je 12,50.’

Weesperzijde 23, Amsterdam, http://www.deysbreeker.nl

Open brief

Lieve meneer Sorensen,

Wat een fantastisch idee om met Stumptown Coffee naar Amsterdam te komen. Goed om te horen dat u zo dol bent op onze hoofdstad en het bovendien wil verrijken met die fijne eerlijke koffie. Dat we nu niet meer hoeven vliegen om te proeven van uw wereldreizen die u maakt op zoek naar de lekkerste biologische koffiebonen, is een cadeautje. We verheugen ons op de proeverijen van de Amerikaanse baristas! Er is een minpuntje: de mooie zaak blijft maar tot eind juli? Blijf voor altijd! En neem dan alstublieft het Acehotel mee naar Amsterdam!

Lieve groet, Redactie delicious.

Albert Cuypstraat 101, Amsterdam. http://www.stumptowncoffee.com

Mengelmoes

Er was een tijd dat een omroeper het nieuws door het dorp verspreidde. Nu zijn er sociale media. ‘Binnen twee weken hadden we 1000 aanmeldingen op Facebook,’ vertelt Jaymz, een van de twee chefkoks van restaurant Wilde Zwijnen nog steeds verwonderd. Dat krijg je als je met een nieuw restaurantconcept een schot in de roos doet. Het restaurant heeft een ambachtelijke stijl waarmee ze de Nederlandse keuken nieuw leven willen inblazen. Ooit van ravioli gevuld met hutspot gehoord? Het is een combinatie geïnspireerd op de culturen in Amsterdam Oost. Een idee dat tijdens etentjes met de nodige wijn ontstond uit de geest van de drie Wilde Zwijnen, zoals de eigenaren zichzelf graag noemen. Als je aan het einde van de avond proeft van een dessert als rabarbercrumble met rabarber-aardbeienmilkshake weet je dat ze je de volgende keer opnieuw zullen verrassen. Wees gewaarschuwd voor het wilde zwijnenseizoen.

Javaplein 23, Amsterdam, www.wildezwijnen.com

Muriel Schrijn, projectredacteur delicious: “Dat restaurant Magazzino heel vaak de Cime di rapa als bijgerecht op het dagelijks wisselende menu zet, maakt mij echt gelukkig. Heerlijk om daar met een groot gezelschap gezamenlijk van grote schalen van te eten. De verrukkelijke pompoenravioli met salie vond ik memorabel. Heerlijk dat ik al dat ltaliaanse lekkers ook zo mee naar huis kan nemen!”

De drie best verkochte maaltijden uit de deli:

  1. Wekelijks wisselende stoofgerecht als Marokkaans lam of Franse stoof met flagolets, €11,50
  2. Comfortgerechten voor op de bank, zoals een groentenschotel met gebakken spekjes en aardappels, € 10,-
  3. Risotto met bijvoorbeeld rivierkreeft en safraan, € 10,-

http://www.magazzinoamsterdam.nl

“I’ve got just the thing for you” (uit de film Chocolat)

Een kleine rondvraag op de redactie leert dat er niet tot nauwelijks mensen zijn die niet van chocolade houden. We beloven Pimm en Marcel Vanderdonk dan ook graag een gouden, of nog liever: chocolade bruine toekomst. Zij maakten hun (en daarmee onze) droom waar met Vanderdonk Fine Chocolates. Een speciaalzaak voor chocolade. Marcel: “Zelf groeide ik op in de chocoladekeuken van mijn oma die chocolatier was. Een hobby en heel veel kennis ontstond daar. Maar veel mensen kennen de mogelijkheden van chocolade niet. Je kunt er eindeloos mee combineren en steeds weer nieuwe smaken van ontdekken. Net als met wijn en koffie is de plek waar de cacaoboon groeit van groot belang voor de smaak. In Madagaskar groeien de bonen bijvoorbeeld naast een peperplantage en dat proef je! Dit en combinaties als Stoutbier met witte chocolade willen we iedereen graag laten ervaren tijdens proeverijen bij ons in de winkel.” Wees gewaarschuwd: omringd door hand made bonbons en chocolade truffels uit eigen chocoladekeuken is niets meer wat het lijkt. www.vanderdonkchocolates.nl

Goed voorbeeld doet goed volgen

De eigenaars van restaurant The French Café presenteren: de French Café bistrot. Met dezelfde kwaliteit keuken als in het restaurant, een pand verderop, maar met een eenvoudigere presentatie en levendigere sfeer. We hebben deze aanwinst te danken aan gastvrouw Margot Dros die na haar stage in Frankrijk patron-cuisinier Gregory Nicole mee naar Nederland nam. Hij weet met zijn Franse roots de sfeer goed te vangen, eerst in hun restaurant en nu ook in de brasserie. De tafels in de nieuwe bistro worden gedekt met bestek en borden uit het oude restaurant van zijn grand mere. Op de kaart pronkt haar klassieke steak tartar, de favoriet die maar liefst 30% van de gasten bestelt. Een vleugje vive la vie in de Amsterdamse Pijp.

Gerard Doustraat 98, Amsterdam, http://www.thefrenchcafe-bistrot.nl

Culinair avenue

Het allereerste idee was het openen van een wijnbar. Maar ook de beste wijnen hebben een goed gerecht nodig, het liefst ongecompliceerd. Je kunt beide nu verwachten bij Bistrot Neuf. Hier proef je uit een assortiment van tachtig kwalitatieve wijnen, de meeste biologisch. En als je de collectie van buurman Chabrol Wines meetelt sta je voor een uitzonderlijke keuze uit 1200 wjinen, vooral duurzaam geproduceerd. Een voorbeeld van dit smakelijke concept: Filet van Tarbot met een beurre blanc en spinazie met een verrukkelijke Saint Aubin halen het beste in elkaar naar boven.

Haarlemmerstraat 9
, Amsterdam, www.bistrotneuf.nl

Verslaving

Dat ze op nummer 1 staan op pizzatest.nl is een van de mooiste complimenten die Roger Peetoom kreeg over z’n take away Pazzi. Als eigenaar van strandtent De Republiek introduceerde hij de houtoven aan zee. En raakte verslaafd. Het idee om meer met de bijzondere pizza’s uit de houtoven te doen, was snel geboren. Aan de Amsterdamse grachten verscheen Pazzi, een kleine zaak met dagelijks wisselende anti pasti en pizza’s belegd met mooie Italiaanse producten volgens het slowfood principe. Fijn detail: binnenkort zijn de pizza’s ook per boot af te halen op de gracht! 1e looiersdwarsstraat 4, Amsterdam, 020 3202800, pazzislowfood.nl

Weg met de chiantiflessen aan het plafond

Omdat het de hoogste tijd is om het standaardpizzeriabeeld uit ieders hoofd te bannen, bedachten Martijn Potgiesser en Ronald Griese een iets ander concept: De Pizzakamer. “Een café waar de hoofdmoot pizza is. Laagdrempelig, met een groot terras en een fris interieur.” Bij het zien van een houtoven raakte Ronald in de ban van het product. Nu staat de eerste houtoven van Nederland met een draaiende schijf in zijn eigen zaak. “Voor een gelijkmatige verdeling van de temperatuur. Je ziet de pizza er per seconde lekkerder in worden!” Ook als gast kun je naar de draaiende classico’s of speciale pizza’s in de open keuken kijken. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de Salsicca fresca e tartufo met Italiaanse worst, mozzarella, truffelsaus en basilicum of de Carciofi met stracchino, buffelmozzarella, rucola en carciofi. Italië in een Amsterdams jasje. 2e van der Helststraat 16, Amsterdam, 020-2211457, depizzakamer.nl

Samensmelting

Chef Schilo van Coevorden woonde, reisde en kookte over de hele wereld en nam die bagage mee uit Japan, China, Dubai, Spanje, Engeland en Duitsland. Nu mixt hij alle stijlen tot een eigen Hollandse creatie bij Tunes by Schilo, restaurant van het Conservatoriumhotel. Een Chinese triple getrokken bouillon van ossenstaart, met runderpees en Zeeuwse oester bijvoorbeeld. Wereldse ideeën, vormgegeven met producten die onder de rook van Amsterdam vandaan komen: Wagyu uit het Jisperveld en honing van imkers uit Vinkeveen. Fijn om verwend te worden volgens hotelmaatstaven en leuk om te spieken in de open keuken waar op de opvallende barbecue in het midden rustig een deel van het vegetarische 9-gangenmenu ontstaat. Van Baerlestraat 27, Amsterdam, 020 570 0000, conservatoriumhotel.com

Zondag wordt gezond

“Een verzamelplek van lekkere maaltijden” noemt Stach Schaberg zelf z’n eetwinkel Stach Food die tussen een traiteur en supermarkt in zit. “We hebben dagelijks twaalf verschillende, versbereide maaltijden in de schappen liggen. Vanaf € 6,50 kun je echt lekker eten.” Denk aan penne met basilicum en lamsragout die Jeroen Maas speciaal voor Stach bereidt, pizza’s uit de houtoven, grote bietensalade met rode, gele en witte biet en perfecte lasagna waarvoor Stach heel Amsterdam afspeurde. “De meeste mensen willen gewoon, eenvoudig en bekend. Dat vind je hier op ’t hoogste niveau, zeven dagen per week, compleet met toetje en biodrankje.” Van Woustraat 154-winkel, Amsterdam, 020 7542672, stach-food.nl

Instant Frans maal

Als je op de online menukaart van Manger Maintenant kijkt, loopt het water je ter plekke in de mond. Het enige wat je zelf moet doen is het afhalen bij traiteur en Parijsenaar Jean-Daniel Redon. Hij bereidt al zijn gerechten biologisch en volgens authentiek Frans recept. Uniek in Nederland zijn de ingemaakte stoofschotels als Boeuf Bourgignon in glazen potten die je gerust vier maanden kunt bewaren. Voor vers avondeten haalt hij zijn inspiratie uit z’n lange loopbaan die op z’n veertiende begon in het restaurant van zijn moeder. Denk aan Middenfranse maaltijden als zuurkoolschotel met huisgemaakte worst, varkensbuik en huisgemaakte hammetjes. Wijn, salade en kaasplank kunnen ook meteen mee naar huis. Tweede Egelantiersdwarsstraat 16, Amsterdam, 020 620 55 66, mangermaintenant.net

Van top tot teen

‘Oh help, teveel lekkers, ik kan niet kiezen’, moet de uitgebreide kaart van Fa. Speijkervet als effect hebben op de gasten. ‘Je kunt hier voor veel terecht, van geen-zin-om-te-koken-pasta tot en met een vijfgangendiner’, onderbouwt eigenaar Lennard van der Nagel. Met zijn broer Matthias kreeg hij zoveel ideeën die ze niet konden toepassen in hun restaurant Peekelharing, dat het tijd werd voor een nieuw concept. Geïnspireerd door het Londense St John, waar vooral hele beesten op het menu staan, willen ze een poging wagen met een soortgelijk concept in Amsterdam. In de nonchalant verbouwde oude bakkerij zullen vooral gerechten geserveerd worden met een Engelse, Duitse, Hollandse of Noordfranse insteek. Denk aan een variatie op steak en kidneypie met Hollands lamsstoofvlees en lamsniertjes, gestoofd in Zattenbier van Brouwerij het IJ, geserveerd met pestou, een pesto van oude brokkelkaas en bonenkruid. Admiraal de Ruijterweg 79, Amsterdam, 020 2236004, www.speijkervet.nl

With love from Paris

Achter het nieuwe Filmmuseum Eye schuilt de nieuw te ontdekken Van der Pekbuurt. Precies de juiste onverwachte plek waar Niels Wouters, eigenaar van restaurant de Goudfazant, op aasde. Hij had al een tijd een oogje op het oude bankgebouw en greep z’n kans toen het leeg stond. Het maakte plaats voor het nieuwe Café Modern. Een tikkeltje deftig, elegant en intiem restaurant, geïnspireerd op de Franse Tables D’hôtes. In Parijs deed de keukenbrigade inspiratie op in de piepkleine restaurantjes aan de rive gauche die nog geen grote schijnwerpers op zich gericht weten. Zo verschenen er kleine, herkenbare porties met flair op de kaart die uit vijf gangen bestaat. En wat schaft de pot? Bijvoorbeeld: Gamba-artisjok-aioli, kalfstong-kalfshersenremoulade-waterkers, kabeljauw-mosselen-zeekraalpesto, onglet-linzen-romesco en tot slot vijgen-karamel-kaneelijs. Meidoornweg 2, Amsterdam-Noord, 020-4940684, modernamsterdam.nl

In de natuur

Middenin het groen van het Bilderdijkpark op het terras van De Liefde is het net of je in een park in Lissabon zit. Dit voorjaar opende restaurant De Liefde er de deuren van het honderdjaar oude bijgebouwtje van kerk De Liefde. Met een aangebouwde serre en een interieur met design uit de jaren zestig. Pal achter het restaurant ligt de sloep, klaar om gasten rond te varen door de grachten met hapjes of diner naar keuze. Bij terugkomst wacht bijvoorbeeld een wijnproeverij of maaltijd met ravioli, risotto of entrecote. Het gerucht: hier vind je de lekkerste kip van Amsterdam: Frans jong scharrelkippetje met humus, aubergine, Roma trostomaatjes en verse frieten. Bilderdijkpark 1A, Amsterdam, 06-46590054, deliefdeamsterdam.nl

Zon en water alstublieft

Misschien juist wel, omdat de mogelijkheden op culinair gebied zo eindeloos zijn, barsten veel restaurateurs uit hun voegen van de nieuwe ideeën. Niet gek dus dat er naast veel bestaande concepten, weer extra creatieve eetgelegenheden ontstaan. Zo heeft Charles Hollenkamp, mede-eigenaar van Restaurant Dauphine, even verderop de kans gegrepen om een restaurant áán, en XXL terras óp het water te creëren: Restaurant Riva. De enorme glazen pui verwelkomt een zee aan licht dat nog eens gereflecteerd wordt in het water. Het past bij de wereldse keuken waar de chef uit Melbourne het oosten mixt met Europa. Een snelle lunch met gele curry van kabeljauw of een uitgebreider drie-gangenmenu met onder andere gamba’s in chili, de favoriet van Charles zelf. Amstelboulevard 1, Amsterdam, 020-7602030, caferestaurantriva.nl

Champagne & kaviaar

Qua glamour ontbrak er volgens velen nog maar een ding in Amsterdam: The Harbour Club. Na Scheveningen en Rotterdam is er nu ook aan het IJ een gigantische club waar kaviaar, verswaar uit de sushibar en champagnekoelers met elegantie op tafel worden gezet. In de gigantische oude wijnloods zorgen kleine nisjes, een grote bar en aparte hoekjes voor een intieme sfeer. De kaart: Hollandse ambachtelijkheid met een gouden randje. Cruquiusweg 67, Amsterdam, 020 767 0421, theharbourclub.nl

Nieuwe missie: niks nieuws

Lovefood is gekoesterd of vergeten eten en drinken uit alle culturen. Jason Hartley maakt het van de beste Nederlandse ingrediënten bij Jason Hartleys Lovefood HQ. Hier mag niemand iets nieuws bedenken, ‘het moet zo authentiek mogelijk zijn’, onderbouwt Jason zijn visie. ‘Sommige gerechten hebben het hart van de een veroverd, maar is voor een ander compleet nieuw. Van Fattoush, een Libanese salade met geroosterd pitabrood en Franse rilettes tot en met Amerikaanse stijl Buffalo wings met blauwe kaasdressing. Het viel me op een gegeven moment op dat foodies op zoveel manieren proberen anders en nieuw te zijn. Voor mij was het duidelijk wat ontbrak: een focus op het vieren van wat we al hebben en, in sommige gevallen, zijn vergeten. Dat betekent soms dat je strijdt tegen de beste recepten van moeders en grootmoeders. Dat is zwaar, maar des te mooier zijn dan de complimenten als we die krijgen.’ In het weekend ligt de focus op brunches en ‘s avonds op het diner en cocktails. De week eindigt met traditioneel Britse roast dinner met Yorkshire pudding. Koggestraat 1, Amsterdam, jasonslovefood.com


Hamburgers live

Met namen als The Daddy en The butchers wife favourite wordt een tipje van de mega geupgrade hamburger 2012 opgelicht. De flitsende namen staan voor de superieure broodjes van The Butcher, het nieuwste burgerrestaurant in Amsterdam. Het doel: a la minute de perfecte hamburgers creëren met de beste en meest verse ingrediënten die er zijn. Met geheime signature sauzen en home made brood. Het begrip fastfood wordt een beetje opgerekt, maar daarvoor krijg je kwaliteit en beleving voor terug. Het vlees schroeit dicht waar je bij zit en je hoort de grill sissen. The daddy: 250g of prime Aberdeen angus beef met gesmolten Edammer kaas, streaky bacon, BBQ saus en gegrillde ui. Voor op ieder moment van de dag, of je nu op de markt loopt, afhaalt voor in het park of midden in de nacht trek hebt. Albert Cuypstraat 129, Amsterdam, 020 4707 875, the-butcher.com

Het is het waard

Aan de splinternieuwe keuken van Izakaya is niets traditioneel Japans. Iedere traditie heeft een twist ondergaan naar een hedendaagse smaak en structuur. Mede daarom is het devies bij het nieuwste restaurant van internationaal ondernemer Yossi Eliyahoo: probeer tenminste een gerecht dat je nog nooit geproefd hebt, het is het waard. Er komen uiteraard veel specials van de Robata grill die middenin het strakke interieur staat, maar ook het menu van Sakana, de kleine gerechtjes om te delen, is uitgebreid. Stuk voor stuk ‘mijn versie van Japans met Zuid-Amerikaanse invloeden en bijzondere speciaal gecreëerde sauzen.’ Denk aan Beef spiesjes met Antic-cucho saus en Gepeperde zwarte kabeljauw met balsamico teriyaki, waarmee je onder andere lang kunt borrelen of dineren. Blijven plakken kan ook, want Izakaya is gevestigd in het Sir Albert Hotel. Albert Cuypstraat 2-6, Amsterdam, (0)20 305 3020, siralberthotel.com

 

Marit

Het was een kwestie van ‘nu of nooit’ voor Marit Beemster. Ze verruilde haar carrière als 44-jarige mode-ontwerpster voor haar eigen restaurant. Als professioneel kok is ze nog maar een paar maanden oud. Al haar kennis van smaak, combineren, ontwerpen en presenteren komen nu in haar eigen keuken samen. Het enige wat ze daarvoor veranderde in huis was het inbouwen van een extra toilet, voor de rest is het Marit’s Huiskamer waar ze werkt en woont: een duurzaam en intiem ingerichte kamer met één superkok en één hulp in de bediening. Marit heeft alles onder controle. Nu al staan er iedere avond gasten voor de deur voor haar ‘smaakvolle eten zonder vlees en vis’. “Zonder me specifiek op vegetariërs te richten bereid ik fantasievolle, smakelijke en mooie gerechten als aardappeltaart met rode ui en rozemarijn, ook chocolate cheesecake met bitterkoekjes en rum is bijvoorbeeld een topper. Het mooiste is dat je meteen resultaat ziet en waardering krijgt.” Andreas Bonnstraat 34H, Amsterdam, 020-7763864, maritshuiskamerrestaurant.nl

Advertenties

Geef een reactie »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.
Entries en reacties feeds.

%d bloggers liken dit: